topstrook_01f.jpg
Geschiedenis
Zoals de naam al duidelijk maakt, waren de eerste Tommies snoepgroenten, tomaten. Zoete snoeptomaatjes; pruimtomaatjes geteeld uit zaad van het Japanse veredelingsbedrijf Sakata. In 2005 rolden de eerste zakjes Tommies van de lopende band. Twee Westlandse tomatentelers, zwagers Ab van Marrewijk en Jos van Mil, startten de speurtocht naar een gezonde, extra zoete tomaat nadat zij ontdekten dat kinderen steeds meer zoetigheid en steeds minder tomaten 'snoepten'. Met het 'snoepgroenten-concept' introduceerden de innovatieve tuinders een gezond alternatief voor het voornamelijk uit suiker gemaakte snoepgoed.

Marketingaanpak
Het idee sloeg aan. Als gezond tussendoortje voor jong en oud wonnen Tommies snel aan bekendheid. Het snoeptomaatje trok ruime media-aandacht als gezond wapen in de strijd tegen overgewicht bij volwassenen en ongezonde snoepgewoonten bij kinderen. De marketingaanpak bestond vooral uit verwerven van bekendheid en proeven. Overal waar de doelgroep zich verzamelde waren de clowns van het promotieteam aanwezig om zoveel mogelijk mensen proeven. En met succes. Zelfs Koningin Beatrix weet al bijna vanaf de introductie hoe lekker Tommies zijn. Zij proefde haar eerste Tommie tijdens haar bezoek aan het Westland op 11 november 2005.

Interesse
Enkele maanden na de introductie waren de Tommies al in meer dan 400 winkels verkrijgbaar. Landelijk in de 350 winkels van Plusmarkt en in Noord-Holland in de 47 filialen van Deen Supermarkt. Ook regionaal, in het Westland en Den Haag, was er bij verschillende winkels en supermarkten direct interesse voor de snoepgroenten. Soms uit vreemde hoek, zoals Intratuin of Jamin in de Haagse Spuistraat.

Doorbraak
Het concept dwingt nationaal en internationaal respect af en wordt beschouwd als doorbraak op het gebied van AGF-marketing. Nog in het introductiejaar worden de snoepgroenten genomineerd voor de AGF-trend award. Enkele maanden later, in 2006, kiest de Greenery Greenco, het bedenkers en producent van Tommies to Greenery-teler van het jaar. Er zullen nog vele prijzen en nominaties volgen.

Supermarkten
Inmiddels liggen de Tommies in vrijwel alle grote supermarkten bij de kassa of de groenteafdeling, bij tal van groentespeciaalzaken, kantines van bedrijven en verenigingen en steeds vaker bij tankstations langs de weg. Zijn ze er niet. Vraag er naar. Tommies, snoepgroenten voor altijd.