topstrook_01g.jpg
Naar 88 in Hillenraad 100
maandag, 11 oktober 2010 19:44
hortigala 2009

De Hillenraad 100 wordt tijdens het Hortigal bekend gemaakt.


Na het debuut op onderste positie in de Hillenraad 100 van 2009, steeg Greenco dit jaar naar 88 en behoorde tot de snelste stijgers. Rijk Zwaan uit De Lier behield de eerste plaats in de lijst van de honderd meest toonaangevende bedrijven in de glastuinbouw.
Prof. dr. Willem Vermeend maakte de uitslag op vrijdag 8 oktober bekend tijdens het Hortigala in Delft. Een expertcomité onder leiding van de voormalig staatssecretaris en minister beoordeelde de resultaten van topbedrijven uit de 10.000 ondernemingen tellende glastuinbouw.

Vraaggestuurd
Volgens directeur Martien Penning van Hillenraad is de sector dynamischer dan ooit: "De tuinbouw is duidelijk in transitie. Nog nooit gingen de ontwikkelingen zo snel, nog nooit waren de verschillen zo groot. Dat is kenmerkend voor deze nieuwe tijd. Deze sector transformeert in een hoog tempo van productiegedreven naar vraaggestuurd. De bedrijven die dit al succesvol toepassen, maken grote sprongen vooruit."

Stijgers
Greenco opereert vraaggestuurd vanaf het eerste begin. De Tommies snoepgroenten spelen in op een vraag naar gezond gemak. Een innovatief marketingconcept dat na krap zes jaar tot één van de meest bekende tomatenproducten behoort. De resultaten spreken voor zich. Dit jaar steeg Greenco 12 plaatsen (van 100 naar 88) in de prestigieuze ranglijst. Ander grote stijgers waren: Emsflower (van 46 naar 32), Incotec Group (van 53 naar 41), Koppert Cress (van 64 naar 53) en Red Star Group (van 34 naar 25).

Geen concessie
Het expertcomité was lovend over de lijstaanvoerder: "Ook in deze lastige tijden doet dit inmiddels internationale concern geen concessies. Rijk Zwaan groeide zowel in omzet (plus 12 procent) als in omvang (plus 200 medewerkers en nieuwe vestigingen in Egypte en Mexico). Indrukwekkend is vooral de strakke wijze waarop die groei wordt geleid. Rijk Zwaan realiseert zich de waarde van de menselijke component en het strategische belang van de juiste cultuur."

Op de tweede plaats in de Hillenraad 100 staat de Dutch Flower Group, gevolgd door FloraHolland en Univeg Benelux/Bocchi. Nummer 5 in de lijst is Fleura-Metz, op de zesde plek staat Haluco en op de zevende Royal Lemkes Group. De top tien bestaat verder uit Bunnik Plants, Enza Zaden en Coforta/The Greenery.